Almere City – FC Eindhoven

12 September 2022, Yanmar Stadion

Voetbal op de maandagavond, daar is niemand fan van. Helaas moeten wij er in Nederland ook al een tijdje aan geloven. Dit alles omdat ESPN bepaald op welke dagen en tijdstippen er gevoetbald wordt. Wie betaald, bepaald. Op deze maandagavond staat een nietszeggende wedstrijd tussen Almere City en FC Eindhoven op het programma. Omdat ik, één nog niet bij Almere City ben geweest en twee, nog geen wedstrijd heb gezien op maandagavond neem ik de proef op de som.

Het is begin maandagavond als ik m’n avondeten snel naar binnen werk. Almere is nog een stuk rijden, dus hou ik rekening met files. Omdat het gebied rond het Yanmar Stadion mij niet aanspreekt is m’n plan om niet al te lang van te voren aan te komen. Na onderdeel te zijn geweest van de files richting Almere kom ik aan bij het Yanmar Stadion. Direct naast het stadion is er een grote parkeerplaats waar ik de auto kwijt kan. Volledig gratis schuif ik aan en zet ik de wagen in het vak. De wandeling naar het stadion is daardoor maar enkele minuten.

Bij het stadion aan de ingangen zijn de wachtrijen niet lang. Bij de loketten voor de kaartverkoop staan ook nog wat mensen in de rij. Die zullen vast ruzie hebben met hun partner thuis en zoeken hun geluk vanavond maar bij Almere City. Het stadion ligt gelegen op een vlakte omringd door andere sportvelden, N-wegen en parkeerplaatsen. Ik loop dus ook meteen door de ingang naar binnen. Binnen in het stadion kom ik direct op een pleintje waar je de snacks van de FEBO uit de welbekende FEBO muur kan trekken. Ik laat de snacks links staan, want ik voel mijn darmen nog borrelen van mijn snelle maaltijd. Snel loop ik in de richting van de tribunes. Langs de fanshop loop ik het stadion binnen.

In het stadion krijg ik de eerste rilling over mijn lijf. Zelf voetbal ik al jaren in de kelderklasse van het Nederlandse amateurvoetbal en haat ik het om op een kunstgrasveld te moeten voetballen. Vanavond mogen de elftallen uit Almere en Eindhoven op deze verschrikkelijke ondergrond spelen. Het stadion is, vanzelfsprekend op de maandagavond, niet tot de laatste stoel uitverkocht. Toch hebben honderden mensen zin gevonden om hier vanavond bij te willen zijn. Bij opkomst showen de ultras van Almere City een spandoek met de tekst Stop de maandagavonden. ESPN zal deze wedstrijd uitgezonden hebben en volkomen lak hebben aan deze boodschap. Almere City speelt de eerste helft het betere voetbal, maar het betaald zich niet uit. Het is voor FC Eindhoven tegenhouden, maar ze houden het tot de rust wel op 0-0.

In de rust zoek ik toch even de FEBO muur op om het stadionvoer te testen. Eerlijk is eerlijk, dat smaakt beter en ziet er beter uit dan het voetbal van de eerste helft. In de rust bekijk ik het stadion eens vanaf de andere lange zijde. Achter de dug-outs trappen wat ballenjongens een balletje, maar verder is er weinig te beleven. Tijd om terug te lopen naar m’n plek en hopen op wat goals in de tweede helft. Het spelbeeld is lang hetzelfde als de eerste helft. Almere City dat de bal heeft en probeert kansen te creëren en FC Eindhoven die enkele kansjes krijgen bij een uitbraak. De verrassing is daarom ook groot als FC Eindhoven een kwartier voor tijd op een 0-1 voorsprong komt. Door die 0-1 voorsprong komt FC Eindhoven helemaal niet meer naar voren en wordt de tijd de vijand van Almere City. Gelukkig voor iedereen die Almere City een warm hart toedraagt wordt het tien minuten voor tijd nog 1-1, maar daar blijft het ook bij. Ik loop snel richting mij auto voor een lange rit naar huis toe. Vincken is lijden, maar Almere City zou ik weinig mensen aan bevelen.