Club Brugge – KAA Gent

17 Juli 2022, Jan Breydelstadion

Na de zaaddodende wedstrijd tussen KV Oostende – Vitesse vertrek ik met spoed naar Brugge toe. Daar spelen landskampioen Club Brugge en bekerwinnaar KAA Gent de eerste officiële wedstrijd van het seizoen. Het gaat vandaag om de supercup van België. Club Brugge won deze prijs het vaakst van alle Belgische clubs, maar liefst zestien keer. KAA Gent won deze prijs vooralsnog maar één keer. Deze wedstrijd vandaag is niet zomaar een wedstrijd. Nee, het is ook de derby van Vlaanderen.

Als ik Brugge bereik sluit ik aan in de file. Het is zoeken naar een parkeerplek in de buurt van het stadion. In een buurt met riante villa’s zet ik mijn auto neer. Ik pin de locatie op Google Maps, pak mijn camera uit de auto en wandel in een looppas naar het stadion toe. Het stadion doemt op en ik wandel erop af. Bij het stadion loop ik tegen het hekwerk en prikkeldraad aan. Blijkbaar is dit het uitvak en moeten we met een aantal anders supporters via een steegje naar de hoofdweg. Onderweg kan ik nog een broodje met een braadworst meepakken om rond de klok van zes nog iets naar binnen te harken. Aangekomen bij het stadion zoek ik snel de juiste ingang op. Het bekijken van het stadion komt in de rust en na de wedstrijd wel. Op de hoofdtribune in de buurt van de dug-outs heb ik een kaartje. Het stadion is oud en dat er plannen zijn voor een nieuw stadion is niet gek. Echter worden die plannen nog tegengehouden door de vereniging, Cercle Brugge. Als ik mijn plekje aan het zoeken ben kom ik erachter hoe smal het hier is. Iedere keer moeten supporters op hun stoel gaan staan omdat ik er langs moet. Mijn stoeltje bevindt zich ook tussen twee mensen die niet slank zijn. Ik frommel mezelf er tussen en blijf de hele eerste helft half staan. Om wat ruimte te hebben, maar ook om makkelijker foto’s te maken. In het uitvak worden de vlaggen gepakt en een spandoek uitgerold. De fanatieke supporters van Club Brugge hebben vandaag geen actie helaas, dus zal het vanuit het uitvak moeten komen.

Als de spelers het veld op komen worden de vlaggen in het uitvak gezwaaid. Wat ik had gehoopt komt uit. Een leuke pyro wordt afgestoken in het uitvak. De blauwe rookpotten nemen het uitvak over gevolgd door een aantal rode fakkels. Als de fakkels bijna uitgebrand zijn worden ze op een soort van oude skybox gegooid. Helaas voor die oude skybox kan die de hitte niet aan. Door de fakkels pakt het dak vlam en stijgen de zwarte rookpluimen op. Het uitvak zingt en springt maar door, terwijl het thuisvak juist met een fluitconcert de actie veroordeeld. De brandweer is met Vlaamse snelheid ter plekke en blust het brandje. Als het vuur gedoofd is fluit de scheids voor het begin van deze wedstrijd. Het is een stroeve wedstrijd waarbij mijn focus vooral ligt op de tribunes. Als ik een opblaasbare eend zie achter het doel van KAA Gent is mijn focus op de wedstrijd helemaal weg. Zo erg dat ik de bal niet eens het doel in zie gaan waardoor Club Brugge op een 1-0 voorsprong komt. Gelukkig is voetbal bijzaak, toch? Ik ben niet de enige die met die eend bezig is. Opblaasbare eend nummer twee komt erbij, omdat de eerste vast zit in het vangnet. Als onder hard gelag de tweede rond gaat in het vak is het voor de tweeëntwintig spelers op het veld tijd om te gaan rusten. Voor mij tijd om mijn benen even te strekken en een stukje te wandelen. Hier ga ik de tweede helft niet meer zitten namelijk.

De muziek op het fanplein is weer aangezet. De DJ pompt wat oude classics door de speakers en mijn trommelvliezen klappen bijna kapot. Gelukkig hoef ik de menigte alleen maar te passeren om onder de korte zijde naar de andere lange zijde te lopen. Een steward bij het hek laat sommige supporters er wel door en sommige niet. Ik pak mijn camera vast, doe wat interessant en hij laat mij er langs zonder maar iets te zeggen. Als ik de trap op loop en bij vak 313 sta denk ik even goed na om hier te gaan staan. Omdat ik als kreeft rondloop wil ik niet in de zon. De vakken hierboven lijken mij een beter idee, omdat die nog in de schaduw zitten. Ik loop de trap op en zoek een plekje uit.

Waar ik een enorme hekel aan heb is als ik wat aan het eten ben buiten en die vervelende wespen komen vervelen. Ook al zijn het nuttige insecten voor moeder natuur moet ik ze niet. Het zijn die beestjes die mij de tweede helft komen vervelen. Als de wedstrijd tien minuten bezig is verplaats ik naar de linkerkant van de tribune. De wespen winnen het van mij, dus ik geef me maar over. Er wordt mij geen strobreed in de weggelegd, dus een nieuw plekje is zo gevonden. Helaas gebeurt er de tweede helft niet veel. Ik overweeg om na de wedstrijd meteen te vertrekken, maar gelukkig weerhouden de KAA Gent supporters mij daarvan. Richting het einde van de wedstrijd verschijnt er een doek met de tekst Gent is blauw zwart. Dat wakkert het vuurtje aan. De supporters in het uitvak maken wat bewegingen waarop het lijkt dat ze een confrontatie willen. Omdat de vakken naast het uitvak leeg zijn en ze ook niet direct het veld op kunnen blijft het bij wat voorwerpen gooien en uitdagen. Een aantal keer klimt spiderman nog in de netten om te laten zien dat hij toch écht de gekste is, maar meer is het niet.

Dat was voor mij in het stadion de laatste actie. Ik vertrek met opgeheven hoofd uit het Jan Breydelstadion. Bij de uitgangen van het stadion staat genoeg politie klaar. Langs de lokketten loop ik, als ineens een waterkanonnen en een hoop ME busjes aankomen gereden. Blijkbaar verwachten ze hier nog het één en ander, maar het blijft rustig. Bij de auto geniet ik van de koude dranken uit de koelbox en sluit ik wederom aan in de enorme files rondom Brugge en Antwerpen. Ik lach nog een keer naar een flitspaal die een foto lijkt te maken en ben ’s avonds laat terug van een dubbele vinckdag in België. Gelukkig hoef ik maar één weekend zonder voetbal, want daarna staat een trip naar Duitsland gepland met vier wedstrijden in de eerste ronde van de DFB-Pokal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 + tien =