Coleraine FC – Cliftonville FC

22 Oktober 2022, The Showgrounds

Na twee dagen Derry en een wedstrijd van Derry City vertrekken we richting Lough Neagh. Lough Neagh is het grootste meer van de Britse Eilanden. Het is staat ook bekend om haar palingvisserij. Doordat het einde van de vakantie in zicht komt vertrekken we alvast in de richting van Belfast. Omdat we ook nog een Halloween fright night gepland hebben staan zoeken we een overnachting in de buurt van het meer. Mijn vriendin wil even een middagje bijslapen dus besluit ik om terug in de auto te stappen richting Coleraine voor een wedstrijdje.

Twee dagen eerder stopte we ook even kort in Coleraine. Snel liep ik een rondje om het stadion om wat foto’s te maken. Helaas stond er geen deur open om even snel naar binnen te glippen. Om toch een herinnering mee te nemen zag ik een wedstrijdbal op het dak liggen van het stadion. Ik probeerde het om deze souvenir er vanaf te krijgen, maar het was onbegonnen werk. Bij toeval kom ik dus twee dagen later alsnog terug bij The Showgrounds maar dan voor de wedstrijd Coleraine FC – Cliftonville FC.

It’s raining man!

Op deze regenachtige dag verkies ik voetbal kijken in de regen boven warm binnen zitten bij de kachel. Voetbal kijken in een land als Noord-Ierland hoort in de regen dus vertrek ik met de auto. Via de vele smalle wegen en heuvels kom ik na een uur weer terug in het regenachtige Coleraine. Een stad waar de tweede universiteit van Noord-Ierland gevestigd is. Ik parkeer de auto een stuk van het stadion vandaan om met de massa mee te lopen naar het stadion. Bij het stadion aangekomen loop ik eerst de fanshop binnen. Net als gisteren koop ik een sjaal, maar dit keer ook om mezelf tegen de kou te beschermen. Als ik richting de ingang van het stadion loop tref ik een kraampje met hamburgers. Om even het stadionvoer te keuren bestel ik er één. Korte samenvatting, het was een taai broodje, met diepvriesburger en wat uitjes.

In het stadion zoeken de meeste een plekje op de overdekte hoofdtribune of achter de goal. Daar staat een overdekte staantribune. De andere lange zijde is voorzien van een onoverdekte staantribune. Vincken is lijden, dus besluit ik om m’n capuchon op te doen en daar te gaan staan. Nog voordat de wedstrijd begint ben ik al aardig nat. Gelukkig wordt het langzamerhand droog zodat de warmte in m’n jas blijft. Het uitpubliek uit Belfast is goed te horen en kunnen ook al snel juichen. Binnen tien minuten staat de uitploeg al met 0-2 voor. Een dramatisch begin voor Coleraine FC en dat terwijl zij juist in de eerste minuut al een honderd procent kans kregen. Begin je dan even anders aan de wedstrijd. De sfeer zit er goed in en de politieke liederen worden over en weer gezongen. Gelukkig doet de thuisploeg vlak voor rust nog iets terug waardoor we met 1-2 gaan rusten.

In de tweede helft begint het weer te regenen, maar dat weerhoudt de meeste mensen er niet van om toch op de onoverdekte staantribune te blijven staan. Aan het spel te zien heeft de thuisploeg duidelijk de opdracht gekregen om gas te geven. Die gelijkmaker moet zo snel mogelijk vallen is het devies. Echter gebeurd het tegenovergestelde. Vanuit een counter maakt juist Cliftonville FC de 1-3. Dat is zichtbaar ook meteen de genadeklap voor de thuisploeg. De 2-4 valt nog wel vlak voor tijd, maar echt er overheen gaat Coleraine FC nooit. Teleurgesteld keren de thuissupporters huiswaarts. Ik blijf als laatste in het stadion om nog even te genieten van dit prachtige Noord-Ierse stadion.