Excelsior – ADO Den Haag

24 Mei 2022, Van Donge & De Roo Stadion

De play-offs voor promotie/degradatie bereikt haar climax. ADO Den Haag en Excelsior hebben twee rondes overleeft en mogen onderling bepalen wie volgend seizoen in de Eredivisie speelt. PEC Zwolle, Willem II en Heracles Almelo zijn gedegradeerd. Twee plekken zijn ingevuld door FC Emmen en FC Volendam. De laatste plek is voor één van de clubs in de finale. ADO Den Haag heeft een hectisch seizoen achter de rug met punten in mindering, ontsnapping aan een faillissement en de verschillende rechtszaken tegen United Vansen. Het winnen van deze finale zou een ultiem toetje zijn voor dit seizoen. Excelsior daarentegen heeft met goed voetbal laten zien wat ze in huis hebben. Het zijn de boeren uit Kralingen tegen de Hagenezen uit Den Haag.

De zondag voor de wedstrijd zoek ik nog een kaart voor de wedstrijd. Als ik naar de ticketshop ga zie ik dat het uitverkocht is, helaas. Via Ticketswap zijn ook geen kaarten beschikbaar en is pas één ticket verkocht. Een paar tellen later krijg ik het idee om dan maar als fotograaf naar de wedstrijd te gaan. Net zoals bij FC Eindhoven – Jong FC Utrecht stuur ik dezelfde mail naar het informatie adres van Excelsior. Het voordeel als fotograaf is dat je overal in het stadion mag komen, het drinken is gratis en daar boven op de wedstrijd ook. Maandagochtend krijg ik goed nieuws terug. Bijgevoegd in de mail zit een bevestiging van mijn accreditatie. Dinsdag na het avondeten vertrek ik richting Kralingen. Als je vanuit Waalwijk naar Rotterdam rijdt rond de avondspits weet je dat het druk is. De bedoeling was om de aankomst van de ADO supporters mee te maken, maar die mis ik. Als ik de auto geparkeerd heb in parkeergarage P3 zie ik de laatste supporters binnen druppelen. Het is een half uur voor de aftrap dus loop ik naar de hoofdtribune. Bij de hoofdingang ga ik naar binnen. Als ik in één van de zalen binnen kom meld ik me aan. Daar kan ik de accreditatie inleveren voor een hesje, biertje en bitterbal. Vanuit hier loop ik de trap bij de business seats af om langs de tribunes te lopen. Het stadion zit vol en de sfeer zit er goed in. Het valt meteen op dat op de business seats een hoop fanatieke Hagenezen zitten. Ook op de andere lange zijde tegen het uitvak aan zit een grote groep Hagenezen. Dit beloofd een heet avondje te worden in Kralingen.

De knallen bij opkomst van het georganiseerde vuurwerk zijn oorverdovend. Achter het doel bij de Excelsior supporters is een wavedoek te zien met daaronder discoflitsers en zwarte rook. Aan de andere kant, in het uitvak, is een doek te zien met de tekst: 2 finales, 1 doel. Als de vuurpijlen van het georganiseerde vuurwerk de lucht in zijn geschoten volgt er rode rook. Het stadion vult zich en het is een aantal tellen mistig. Het zicht is goed genoeg om te beginnen dus starten we. Vanaf het begin is het genieten op Woudestein, zoals het in de volksmond heet. De fanatieke aanhang uit Den Haag is goed te horen. In de business vakken maken de beveiligers zich zorgen of dit goed blijft gaan. Via een driehoek systeem houden ze iedereen in de gaten. De wedstrijd daarentegen is niet goed. Finales zijn zelden goed en vaak maakt spanning een hoop goed, zo ook vandaag. De enige grote kans komt van het hoofd van spits Verheydt, maar hij mist. Met de brilstand gaan we rusten in Kralingen. In de rust kom ik een oude bekende tegen in de persruimte. Met een biertje en een bitterbal kletsen we bij tot de tweede helft weer gaat beginnen. Hij zoekt zijn plek op de perstribune op en ik loop de trap af naar het veld.

Als ik net de trap af stap scoort Feyenoord huurling Azarkan de 1-0 voor Excelsior. Behalve enkele honderden Hagenezen springt iedereen op in het stadion. Deze treffer heeft ADO Den Haag wakker gemaakt en direct daarna nemen zij het initiatief in de wedstrijd. Als de doelpuntenmaker van Excelsior het veld met een blessure moet verlaten lijkt dat het laatste stukje vertrouwen te geven aan de uitploeg. De laatste minuten van de wedstrijd breken aan en mooi voetbal zit er niet meer in. Supporters van ADO in de thuisvakken hebben zich inmiddels verzameld aan de rand van het veld en op de sponsor boarding. Één van de laatste ballen wordt van achteruit gegeven op Verheydt, hij verlengt de bal op de lopende Steijn, door de benen van een verdediger, Steijn werkt af en goal. In het uitvak klimt iedereen de hekken in, in het thuisvak springen ze nog nét niet over de boarding, vanuit de business sprinten de ADO supporters naar beneden om te juichen en de spelers rennen naar het uitvak. Het is loon na werken en het geeft deze avond alleen maar meer glans. Als de spelers klaar zijn met juichen en iedereen klaar is om de wedstrijd te hervatten is het ook meteen afgelopen.

De wedstrijd is afgelopen en de spelers van ADO rennen naar het uitvak toe om het feest te vieren. Als ik een aantal fotografen het veld op zie gaan besluit ik om ook maar het veld op te lopen. Richting het uitvak zie ik dat de arrestatie eenheid al klaar staat voor het geval dat het uit de hand loopt. In het uitvak en thuisvak waar de ADO supporters zitten is het feest. Supporters hangen in de hekken en hangen over de sponsorboarding heen. Als de spelers het veld verlaten, loop ik ook terug richting de persruimte. Als ik de trap op loop zie ik in mijn ooghoek dat de supporters van ADO die op de thuisvakken zaten de fanatieke supporters van Excelsior aanvallen. Na wat raken klappen komt de arrestatie eenheid richting het vak. Snel maken de supporters van ADO zich uit de voeten en rennen het stadion uit. Ik loop door naar de persruimte, lever mijn hesje in en ga zo snel mogelijk naar buiten toe. Op een aantal uitdagende pubers met ruk gebaren en middelvingers na gebeurt er niets. Ik blijf nog even staan om te kijken hoe de supporters van ADO als tonijn in blik de bussen in geduwd worden. Maar als meneer agent mij de opdracht geef om te vertrekken loop ik door naar de auto en vertrek richting huis. Excelsior – ADO was al met al een mooie ervaring. De terugwedstrijd zou ik er ook één voor in de boeken worden. Zowel op het veld als buiten het veld.