Excelsior Maassluis – USV Hercules

21 September 2022, Sportpark Dijkpolder

De TOTO KNVB beker is aangekomen bij haar tweede kwalificatieronde. De charme van deze wedstrijden is dat clubs spelend op een amateurcomplex dromen van een wedstrijd tegen de traditionele top drie. En misschien in haar wildste dromen wel van De Kuip. Bij de loting voor de eerste kwalificatieronde werden zes clubs tegen elkaar geloot. Eén daarvan was USV Hercules. Zij lieten op een warme zomermiddag Ter Leede niet alleen zweten van de zon, maar ook van de uitslag, 5-1 werd het. USV Hercules mocht opnieuw de koker in en Excelsior Maassluis kwam eruit.

Confettikanon en vlaggenstok

In de rij om het sportpark op te komen wordt iedereen goed gefouilleerd. De stewards die opgetrommeld zijn nemen hun werk uiterst serieus. De tassen van de Hercules supporters die aankomen worden binnenstebuiten gekeerd. Het doel is om zoveel mogelijk vuurwerk buiten het sportpark te houden. Een tas met een confettikanon en een zogenaamde vlaggenstok wordt eruit gehaald. ‘’Inspecteer deze tas even goed’’ wordt er geroepen. De tas en de jongeman mogen het sportpark op. Hierna volgen alleen nog maar meer tassen en zelfs twee trommels en een megafoon mogen niet ontbreken.

Als iedereen binnen is wordt er snel een plek gezocht. Achter één van de doelen gaat de groep Hercules supporters staan. De vlaggen worden opgehangen, maar mogen op aanwijzing van de stewards niet aan de sponsorboarding hangen. Dan blijft er nog één mogelijkheid over en dat is in het vangnet achter het doel. Al snel klimmen twee gasten in de hekken om de laatste vlag op te hangen. Aan de overkant van het doel staat wat jeugd van Excelsior Maassluis. Zij hebben vlaggen in de kleuren van hun ploeg en hebben de rookpotten al klaar gezet.

No Pyro No Party

De muziek begint te spelen en de spelers komen onder aanvoering van de scheids het plastic veld op. Rechts van mij worden de fakkels aangestoken en is dat typische geluid te horen. Een rode gloed aan fakkels bedekt een korte zijde. Aan de overkant worden rookpotten en flitsers afgestoken in de kleuren rood, wit en blauw. Het is dé charme van deze rondes KNVB beker waar de kleintjes tegen elkaar strijden. Als het vuur gedoofd is komt van de Hercules kant de laatste fakkels en rookpotten.

Het vuurwerk langs de lijn hebben we gehad, dus is het tijd voor het vuurwerk op het veld. Dat krijgen we de eerste twintig minuten ook zeker te zien. Excelsior Maassluis komt in de vijftiende minuut op een 1-0 voorsprong, maar kan daar niet lang van genieten. Drie minuten later staat het alweer 1-1. Dat vieren de uitsupporters wederom met vuurwerk en dat is reden genoeg voor de scheids om het spel een aantal minuten stil te leggen. Dit is meteen de laatste waarschuwing voordat de wedstrijd helemaal stilgelegd wordt.

Haarlijn Tommie

De minuten tikken voorbij en inmiddels is het rust geweest. Supporters van Hercules zijn achter de naam van de keeper van Excelsior Maassluis gekomen en die moet het al snel ontgelden. Supporters nemen de keeper in de zeik over zijn huidige kapsel. Over dat kapsel worden de origineelste liedjes verzonnen. Van Tommie waar is je haarlijn tot aan Tommie heeft een badmuts op. En van Tommie moet naar Turkije voor een haartransplantatie tot aan Tommie is zijn haren verloren. Het levert veel gelach en vermaak op langs de lijn.

Langzamerhand verwacht iedereen een verlenging, maar negen minuten voor tijd schiet de uitploeg de bal opnieuw tegen de touwen. Verrassend op voorhand, maar verdiend tijdens de wedstrijd komen ze op een 1-2 voorsprong. Spelers duiken massaal het meegereisde publiek in en samen vieren ze het feestje. Het is nog even volhouden totdat het feest echt los kan gaan en dat gebeurt! USV Hercules flikt het en na negentig minuten fluit de scheids af.

Pitch invasion? Dressing room invasion!

Alle supporters die negentig minute lang vocaal te horen waren sprinten het veld op. Wederom wordt het feest samen met hun spelers gevierd. Het contrast tussen winnaar en verliezer zijn hier enkele meters van elkaar verwijderd. De knock-outs schieten de lucht in en menig nitraat mag niet ontbreken. Als het feest op het veld voorbij is zoekt de uitploeg de kleedkamer op. Al die supporters zien een mogelijkheid om mee te feesten in de kleedkamer en duiken massaal de kleedkamer in. Het ziet er prachtig uit en supporter voor supporter wordt bedankt door de spelers in de kleedkamer.

Alle supporters staan weer buiten en halen hun vlaggen van de boarding. Langzamerhand verlaten ze het sportpark met zijn allen, maar dat doen ze niet in alle rust. Het vuurwerk wat nog over is wordt afgestoken. En zo hebben enkele toeschouwers poep in hun broek om het sportpark te verlaten. Een steward begeleid de groep naar de juiste plek waar ze opgehaald worden met een bus en zo feesten de supporters van Hercules daar nog even door. Hangend in de verkeersborden en zingend op straat vieren zij het feest dat er wellicht nog een bekerstunt in het vat zit.