FC Carl Zeiss Jena – BFC Dynamo

15 oktober 2021, Ernst-Abbe-Sportfeld

Vandaag begint de trip naar Polen. Omdat de eerste stop Wrocław is kiezen we voor een overnachting in het midden van de heenreis. Na het besturderen van de app Futbology is de keuze snel gemaakt. Uitkomst? Jena. Om 19:00 wordt hier afgetrapt bij FC Carl Zeiss Jena – BFC Dynamo voor speelronde 14 in de Regionalliga Nordost.

Na ruim zes uur rijden door weer en wind komen we aan in Jena. De regen die al de hele dag met bakken uit de hemel valt achtervolgt ons ook hier. Na het droppen van de koffers in het hotel vervolgt de reis zich naar een restaurant waar een typische Duitse bratwurst naar binnen wordt gewerkt. Nu de bodem gelegd is zijn we klaar waarvoor we gekomen zijn, een pot voetbal.

Door het oversteken van rivier de Saale komen we in het Seidelpark. Het park kleurt in de clubkleuren van de thuisclub. Wat me opvalt is dat veel lokale jeugd in dit parkje zit met wat bier. Het stadion ligt verder mooi gelegen in een groene omgeving. Ik kan me voorstellen als uitsupporter zijnde dat dit vroeger geen prettige plek was. Overal beschutting van struiken, bomen en rotsen.

Bij aankomst van het stadion staat er een lange rij voor de ingang. Duitsers zullen Duitsers niet zijn als alles goed gecontroleerd wordt. In dit geval: wedstrijdticket, identiteitsbewijs en QR-code. Gelukkig voldoen wij aan de eisen en ontvangen we een bandje waarmee we het stadion kunnen betreden.

Na het vinden van een mooi plekje kijk ik mijn ogen uit. Het Ernst-Abbe-Sportfeld is een typisch Duits stadion. Oude staantribunes waar het onkruid doorheen groeit, een massief oud scorebord en een sintelbaan. Echter zal ook dit pareltje niet lang meer te bewonderen zijn want bij bezoek aan dit stadion was men al druk bezig met renovatie. Wat echter wel te bewonderen valt zijn de grote bekers Duits bier, de sfeer en de gastvrijheid van onze oosterburen.

De wedstrijd zelf biedt ook genoeg spektakel. Beide ploegen spelen om rechtstreekse promotie naar de 3. Bundesliga. Het is echter FC Carl Zeiss Jena die vanaf het begin intiatief toont en de wedstrijd domineert. In de 14e minuut betaald dat zich uit door een treffer van Fabian Eisele, 1-0. De sfeer op de tribunes wordt er alleen maar beter op en dat is maar goed ook want de tempratuur begint te dalen en met enkel een t-shirt en een dun jasje is het niet warm.

Bij begin van de tweede helft is het al snel 2-0. Maximilian Krauss legt de bal in het netje en het uitdagen vanuit beide kampen kan beginnen. De term Scheiß Dynamo passeert een aantal de keer de revue. De fanatieke supporters van BFC komen vervolgens richting de zijkant van het uitvak gelopen maar het blijft bij wat ruk gebaren, wat middelvingers en over en weer schelden. Echter wordt de thuisclub ondertussen met hart en ziel aangemoedigd. FC Carl Zeiss Jena blijft de wedstrijd domineren en leggen een uitstekende pot voetbal op de mat. Richting het einde van de wedstrijd komt het wel tot een geschil. BFC-supporters beginnen te gooien met alles wat te grijpen valt en proberen uit te breken. Zonder succes, al snel worden ze weer tot kalmte gemaand door de Polizei.

Het eindsignaal klinkt en er het is groot feest in het stadion. BFC Dynamo is verslagen en de plek om directe promotie komt dichter en dichterbij. Na een klein feestje en nog een clubicoon die zich meldt in de feestvreugde zit deze groundhop in Duitsland erop. Wij draaien ons om voor een goede nachtrust om morgen gas te geven richting Polen.