FC Volendam – Excelsior

11 maart 2022, Kras Stadion

Nadat ik een dag eerder nog gevorderd werd om het stadion te verlaten (klik hier) trap ik vanavond het gaspedaal in om naar Volendam te rijden. Vanavond speelt FC Volendam een belangrijke wedstrijd tegen, op dat moment, de nummer drie van de Keuken Kampioen Divisie Excelsior. De lokale FC ligt op koers voor promotie, maar bij winst van Excelsior komt de uitploeg een stap dichterbij voor de felbegeerde tweede plek. Omdat ik wederom vooraf een kaartje heb gekocht sla ik de rijen bij de kaartverkoop over. Ik stap op tijd in de auto om de tocht te maken richting de palingboeren. Bij aankomst parkeer ik de auto in een woonwijk en loop ik richting het stadion. Het stadion ligt tussen de woonwijken in op tien minuten lopen van de dijk. Voor uitsupporters vaak een uitgelezen mogelijkheid om een heuse pre match drinking session te doen bij één van de vele cafés om daarna te voet naar het stadion te gaan. Het stadion ligt gelegen tussen de huizen en het sportcomplex van RKAV Volendam. Eerst kijk ik in de fanshop of ze een fatsoenlijke sjaal van FC Volendam hebben, maar helaas. Dan maar snel naar de ingang toe, een biertje bestellen en een plek zoeken rond de middenlijn.

De spelers komen het veld op als ik net op mijn plek zit. De oranje rook stijgt op uit het vak waar de Hekside maffia zit. Het duurt niet lang voordat de palingboeren vanavond voor het eerst te maken krijgt met teleurstelling. Het is het begin van een treurige avond voor FC Volendam. Na twee minuten ligt de bal al in het net en kijkt de thuisploeg tegen een achterstand aan. En daar laat de uitploeg het niet bij zitten, want na een halfuur gespeeld te hebben staat het 4-0 in het voordeel van de uitploeg. De frustraties zijn zichtbaar en er wordt bier gegooid richting het veld. De sociale controle hier is goed want de gooiers worden meteen aangesproken en daar blijft het niet bij. Ook de thuisploeg kan juichen als Mühren de hatelijke nul van het bord wist. Met het gevoel dat een gelijkspel nog mogelijk is gaan we rusten in Volendam. Omdat FC Emmen op een voorsprong staat en zo punten uit gaat lopen in strijd voor het kampioenschap zal de thuisploeg de tweede helft alles op alles moeten zetten.

Vlak na rust maakt FC Volendam een doelpunt waarmee het verschil twee doelpunten wordt. Vanaf dat moment is de thuisploeg heer en meester maar komt het niet door de verdediging van de uitploeg heen. Ook is het geluk niet aan de zijde van de palingboeren want het aluminiumwerk trilt een aantal keer. Als de laatste minuten naderen komt ook het besef in het Kras Stadion dat er niets meer in zit vandaag. De definitieve knock-out wordt uitgedeeld als Chacon die de vijfde treffer maakt voor Excelsior. Het doelpunt was ook de laatste actie van de wedstrijd. Onder een fluitconcert verlaten de spelers het veld het juichen de spelers en supporters van Excelsior. Via een groundhop forum maak ik na de wedstrijd kennis met een tweetal gasten en bespreken we de mogelijkheid om in de toekomst samen een wedstrijd te vincken.