Helmond Sport – FC Den Bosch

6 Mei 2022, SolarUnie Stadion

Het is de laatste speelronde van de Keuken Kampioen Divisie. In het zonovergoten Helmond speelt de lokale betaald voetbalclub tegen FC Den Bosch. Deze Brabantse ploegen liggen hemelsbreed drieëndertig kilometer van elkaar verwijderd dus we kunnen hier wel spreken over een Brabantse derby. Beide ploegen spelen nergens meer om dus is het een wedstrijd om de eer. Op de tribunes valt daar gelukkig niets van merken en is het heerlijk vertoeven.

Vrijdag direct na het avondeten rij ik naar het SolarUnie stadion. Na een klein uurtje rijden kom ik aan in Helmond. In de woonwijk ten noorden van het stadion parkeer ik mijn auto. Het is vijf minuten lopen naar het stadion. Het stadion komt tevoorschijn onder een strak blauwe hemel. Hoe dichter ik bij het stadion kom des te meer lege blikken en flessen bier ik tegenkom. Als ik de ingang gevonden heb scan ik mijn kaart bij één van de stewards en ga ik naar binnen. Direct bij binnenkomst rechts zit het supporterscafé. Het is er nu heerlijk vertoeven in de zon en de beukende beats knallen uit de speakers. Ik loop door naar het einde van de korte zijde waar de fanatieke supporters zitten. Bij ingang één ga ik naar binnen en zoek ik een plekje op vak B. Ik zet m’n zonnebril en ga in de zon zitten. Ik ben blij dat de zomerse temperaturen weer komen, maar helaas komt de zomerstop er ook aan. Dit soort zomeravonden maken het voetbal kijken nog beter. En met een goud gele rakker kan een voetbalwedstrijd toch bijna niet meer stuk.

De spelers komen het veld op en de Helmond supporters in vak O pakken voor de laatste keer dit seizoen uit. Met een prima pyro actie verwelkomen zij hun ploeg voor de laatste keer. De vuurwerkdampen ruiken heerlijk en we kunnen beginnen. De scheids fluit voor het begin van de wedstrijd terwijl de rook via de korte zijde het stadion verlaat. Beide supportersgroepen laten zich horen. Zowel voor hun club maar ook worden er met regelmaat pestliederen gezongen. Het is FC Den Bosch die als eerste het net weten te vinden. In de vijfentwintigste minuut is het de uitclub die op voorsprong komt. Dit doelpunt lijkt het begin te zijn van een kinderfeestje of iets dergelijks. Het lijkt erop alsof een aantal basisscholen gratis kaarten hebben gekregen want om mij heen rennen en schreeuwen alleen maar kinderen. Ik word er krankjorum van dus zoek snel een andere plek. Als ik ergens een hekel aan heb dan is het aan schreeuwende kinderen die niet in bedwang worden gehouden door hun ouders. De rest van de eerste helft, waarin niets meer gebeurd, volg ik aan de rand van het veld. Omdat ik in de buurt van Eindhoven ben stap ik niet over het hek heen. Wie weet besluiten ze in Eindhoven dan wél om contact met me op te nemen. Als de scheids voor de laatste keer fluit is het tijd om mezelf van drinken te voorzien en een sjaal te scoren. Vandaag loop ik gelukkig geen blauwtje en scoor ik een prima sjaal voor aan de muur, die is in de pocket.

Als de spelers het veld opkomen worden ze toegejuicht vanaf de tribunes. Een teken voor mij om terug naar de tribunes te gaan. De zon is inmiddels ver genoeg onder dat hij niet meer schijnt in het stadion. Op vak C ga ik dit keer zitten in de hoop dat Helmond Sport de aanval zoekt. Ik wurm me langs de mensen en vind ik geschikte plek om te zitten. Pas aan het einde van de wedstrijd komt het offensief waar ik de hele tweede helft op heb zitten wachten. Helaas ontbreekt het aan nauwkeurigheid en belandt de bal niet in de netten. Als ik zit te twijfelen om voor het laatste fluitsignaal te gaan loop ik alvast naar het hekwerk om het veld. Daar kijk ik de laatste vijf minuten van de wedstrijd. Als ik er net sta gebeurd waar iedereen op Sportpark de Braak op heeft zitten wachten. De gelijkmaker valt eindelijk en iedereen haalt opgelucht adem. Met deze late gelijkmaker sluit de hekkensluiter van de Keuken Kampioen Divisie toch positief af. Ik sluit mijn avondje Helmond af met een flowerbed die de lucht in geknald wordt. De knallen zijn oorverdovend maar het levert mooie beelden op. Ik loop naar de auto en rij met een goed gevoel richting huis.

Zoals Wytse van der Goot laatst zei tijdens Real Madrid – Manchester City: ”Verlaat nooit het stadion voor het einde van de wedstrijd. Blijf altijd zitten!”