Inter Milan – Lazio Roma

9 januari 2022, San Siro

Sinds de speculatie dat Stadio Giuseppe Meazza, in de volksmond San Siro, volgens de planning in 2025 vervangen gaat worden. Is mijn agenda in 2022 voorzien van een trip naar Milaan. Het iconische stadion, waar Feyenoord in 1970 Celtic versloeg in de finale van de Europacup 1 door het winnende doelpunt van Ove Kindvall, wordt op 9 januari bezocht. Inter en Lazio Roma trappen om kwart voor negen de laatste wedstrijd van deze zondag af in de Serie A.

Nog voor vertrek naar Milaan bestel ik de kaarten online. Het sparen van tickets is niet mijn ding omdat hard copy tickets steeds verder uitsterven. Ik hou het bij een sjaal van iedere club waar ik een thuiswedstrijd van heb bezocht. Achteraf gezien een keuze die goed uitpakt. Inter maakt een aantal dagen later bekend om de kaartverkoop stil te leggen in verband de oplopende Corona besmettingen. Daarbij komt ook dat vanaf 15 januari nog maar maximaal vijfduizend toeschouwers welkom zijn bij wedstrijden van de Serie A.

Vanaf Eindhoven AirPort is het ongeveer anderhalf uur vliegen naar Milan Bergamo AirPort. Een dag voor de wedstrijd vlieg ik met m’n reisgezelschap rondt het middaguur in de vliegende doodskist van RyanAir richting Italië. Om deze trip goed te starten worden in het vliegtuig de eerste granen en hop smoothies open getrokken. Na het passeren van de Alpen wordt de landing ingezet. Voor vertrek is er tijd gestoken voor het invullen van maar liefst vier (Italiaanse) documenten en een negatieve test. Bij aankomst wordt geen enkel formulier gecontroleerd, maar wordt je tempratuur opgemeten. Daardoor kan er snel koers gezet worden richting het centraal station van Milan.

Het centraal station zou voor mensen die een treinstation fetisj hebben het bezoeken waard zijn. Het is een prachtig gebouw met een typisch Romeins uiterlijk. Vanaf hier is het tien minuten lopen naar het hotel waar we de nachten door brengen. Na aankomst worden de spullen gedropt op de hotelkamer en wordt snel een restaurant gezocht met een typische Italiaanse keuken. Na het eten van een overheerlijke pasta met zalm en wat wijntjes beland ik met reisgezelschap in een birerria. Na het bestellen van een cannone staat er zeven liter bier op tafel. Na het soldaat maken van deze zeven liter wordt nog eens vijf liter besteld.

De combinatie van wijn en liters bier begint al snel zijn tol te eisen. Het rustig blijven zitten op de stoel is er vanaf en de eigenaar is ook niet blij met aantal decibel wat de stembanden produceren. Na het afrekenen wordt het stappen voortgezet. We stappen binnen bij een café maar al snel lijkt dit een peperdure keuze. Als Kees van der Spek dit leest mag hij een nieuwe uitzending Oplichters in het buitenland maken. Dat mag de pret niet drukken en zo sta ik een poosje later met een oude Italiaanse te dansen. Waar we steeds meer contact krijgen met wat locals is het bij mij de man met de hamer die toeslaat. Rond vier uur maken we de keuze om ons bedje maar eens op te zoeken om morgen nog iets waard te zijn.

Na een aantal uurtjes slapen is het matchday. Met een kater worden we wakker en vinden we snel een ontbijt. De één zit aan tafel te zweten en bij de ander lijkt ieder moment het licht uit te gaan. Na het bezoeken van wat toeristische attracties verplaatsen we ons naar Parco Sempione waar het stadion Atletica Meneghina ligt. Bij aankomst ziet het er verlaten uit. Het passeren van een hoge poort, die dient als ingang, hebben we even het gevoel dat we naar binnen kunnen glippen. Twee goeduitziende Italiaanse vrouwen komen kijken en schieten nog te hulp, maar helaas. De poort krijgen we niet open dus druipen we af met de gedachte dat we vanavond het echte werk te zien krijgen.

Na een aantal biertjes en wat avondeten pakken we de metro richting San Siro. Hoe dichter we bij San Siro komen, hoe drukker het wordt. Bij de laatste halte stroomt de volle metro leeg en komen we boven de grond. De kale vlakte voor ons wordt bruut verstoord door het stadion. De cilinders waar supporters in lopen, het open dak op het stadion en de rode metalen steunbalken kenmerken San Siro zoals vele het kennen. Het stadion zal vanavond niet vol zitten maar dat maakt het van de buitenkant niet minder indrukwekkend. Het is immens groot. Na het vinden van de juiste ingang vervolgt de weg zich via de trappen naar het juiste vak.

De Curva Sud waar wij tegen aankijken lijkt op een muur. Boven ons zit de fanatieke aanhang op de Curva Nord met een capo. Hij gebruikt een microfoon en speakers om sfeer te creëren. Negentig minuten lang schreeuwen zijn fanatiek Inter naar voren. Na een bezoek aan de catering voor wat bekers bier en een lichtshow is het tijd voor de wedstrijd. AC Milan is koploper, bij winst neemt Inter de eerste plek weer over. Lazio Roma integendeel is de enige ploeg die Inter heeft verslagen dit seizoen. Of Inter na vanavond nog steeds ongeslagen is in eigen huis weten we over negentig minuten.

Er zijn zeventien minuten als het Martinez is die de 1-0 op het bord zet. Echter denkt de videoscheidsrechter hier anders over. Na wat lijnenspel blijkt dat de aanvaller een aantal centimeter buitenspel staat. Buitenspel dus, 0-0. Dat mag de pret niet drukken want een aantal minuten later is het Bastoni die zijn eerste van het seizoen maakt. Hiermee wordt hij speler nummer zestien dit seizoen die een doelpunt maakt voor Inter. Vanuit een hoekschop schiet hij de afvallende bal binnen vanaf rand zestien. Enkele ogenblikken later ontstaat er verwarring op het veld. De scheids geeft een scheidsrechters bal aan Lazio. In plaats van de bal terug te spelen kiest Cataldi direct voor een lange bal richting Immobile. Laatst genoemde verrast De Vrij en Handanovic en legt de bal in het netje, 1-1. Dit is tevens de ruststand en daarmee tijd om de bekers bier bij te vullen. En een rondje te lopen door het stadion.

Na rust is het Inter dat de touwtjes in handen heeft. Het vuurwerk is op het veld maar ook op de tribune is ineens een gigantische dreun te horen. Niemand kijkt er naar om en gaat weer verder met de wedstrijd. Inter moet desnoods winnen om de koppositie te heroveren van de aartsrivaal. Barrela brengt de bal in en het is desnoods Nederland international Dumfries die een gigantische kans om zeep helpt. Uiteindelijk vanuit een voorzet van Bastoni is het Skriniar die de bal tegen het metaalwerk kopt en vervolgens over de lijn laat rollen, 2-1. Vervolgens is het aan Lazio Roma om een slotoffensief te beginnen, maar deze blijft uit. Lazio Roma krijgt nog één grote kans vanuit een hoekschop maar deze wordt over gekopt. Na deze kans fluit Pairetto voor de laatste keer vanavond en herovert Inter de koppositie opnieuw.

Met opgeheven hoofd verlaten we San Siro. De wedstrijd was goed en de sfeer was goed. Daarmee heeft San Siro een eerste goede indruk achter gelaten. Met de gedachten dat ik Derby della Madonnina ooit nog eens wil bezoeken keer ik hier eens terug. Met honderden tegelijk stromen we richting de metro en laten we dit imposante stadion achter ons. Omdat morgenvroeg de wekker al om kwart over zeven staat vertrekken we direct richting het hotel. In het hotel drinken we nog wat gele pretcilinders en kijken we terug op een mooie trip naar Milaan.

De volgende dag wordt iedereen met slaap te kort wakker. Na een korte opfrisbeurt en wat mooie verhalen vertrekken we met onze slaapkoppen richting Bergamo Milan AirPort.