Kozakken Boys – GVVV

22 Juni 2022, Sportpark De Zwaaier

Het seizoen nadert zijn einde. Kozakken Boys en GVVV zijn verwikkeld in de strijd voor handhaving in de Tweede Divisie. De eerste finale is op Sportpark De Zwaaier. Van te voren krijg ik te horen dat de Q-Side een sfeeractie voorbereid heeft. Een uitnodiging om langs te komen volgt en dus zit ik op een woensdagavond in de auto onderweg naar het sportpark.

Werkendam loopt vanavond uit voor het onderonsje tegen GVVV. De club uit Veenendaal speelt bij degradatie volgend seizoen weer de derby tegen DOVO. Als ik aankom parkeer ik de auto op het parkeerterrein van de club. Een berichtje gaat de deur uit en al snel verschijnen bij het hek twee gasten van de Q-Side. Een seizoenskaart krijg ik in mijn handen gedrukt waardoor ik voor niets naar binnen kan. Als we kennismaken en een biertje drinken wordt duidelijk wat het plan vanavond is. Over de hele Q-Side gaat om de meter iemand staan met een bivakmuts op en een wit pak aan. Als de wedstrijd nadert gaan degene die hierbij betrokken zijn richting hun vak. Achter de tribune vang ik een glimp op dat ze aan het omkleden zijn. Een aantal kleine mannen willen het ook zien en staan stiekem te gluren. Iedereen heeft zijn outfit aangetrokken en neemt zijn positie in. Over de lange zijde staat om de meter iemand met twee fakkels in zijn hand. Als de beats van de muziek over het sportpark galmen en de vlaggen gezwaaid worden is het tijd voor actie. Het welbekende geluid van het touwtje dat uit de fakkel wordt getrokken is vaak te horen. De gehele Q-Side is binnen de kortste keren voorzien van een rode gloed. Naaste de fakkels kunnen ook de rode rookpotten en een salute cake niet ontbreken. In het uitvak bij GVVV is een weefdoek te zien en een verdwaalde blauwe rookpot. Als de rookwolken over het sportpark trekken keert de rust terug. Voordat er afgetrapt kan worden is er eerst een minuut stilte. Een minuut lang houdt iedereen zijn mond dicht. Na een applaus en de tos is het tijd voor de eerste wedstrijd in dit tweeluik.

Kozakken Boys begint goed aan de wedstrijd en is oppermachtig. Dat betaald zich al snel uit want na zeventien minuten voetballen krijgen de Kozakken een strafschop. Deze wordt foutloos tegen de touwen geschoten. Daarmee komt de ploeg uit Werkendam op een 1-0 voorsprong. Als ik even later in de hoek sta bij de koffiecorner zie ik een groep supporters buiten lopen. Ze zijn allemaal in het zwart gekleed. Zonder iets te zeggen krijg ik wat ziektes naar mijn hoofd toe gegooid. Snel wordt het duidelijk dat dit supporters van GVVV zijn. Zij zijn buiten uit de partybus gegooid en moeten het laatste stuk te voet naar het uitvak. Met een hoop heisa betreden ze het uitvak. Direct worden er blauwe rookbommen en fakkels afgestoken. Het duurt ook geen tien seconden voordat die op het kunstgras veld gegooid worden en richting het thuisvak. Door die actie is de vlam in de pan. Supporters van de Kozakken springen het veld op om het vuurwerk van het veld te halen. GVVV daarentegen komt het veld op en er valle enkele rake klappen. Met de geluiden van glasgerinkel op de achtergrond vliegt het vuurwerk over en weer. Als de wedstrijd even wordt stilgelegd en de rust teruggekeerd is wordt alles opgeruimd. De mannen van het security team nemen hun positie in bij het uitvak en een aantal oude gasten nemen het initiatief in het thuisvak om het rustig te houden. Door deze actie is de thuisploeg van slag en komen de bezoekers op gelijke hoogte. Dolle vreugde bij de spelers en supporters. De doelpuntenmaker springt het uitvak in en wordt omhelst door supporters en medespelers. Deze gelijkmaker vlak voor rust is het laatste wapenfeit van de eerste helft.

In de rust praat ik met wat gasten van de Q-Side bij. Dat de wedstrijd onder hoogspanning staat is ook tijdens de rust nog te merken. Het is vooral adrenaline wat door het lijf giert in combinatie met alcohol. Er wordt volop gespeculeerd of er door het incident wel toeschouwers bij mogen zijn. Voordat we alle meningen gehoord hebben, door de foto’s heen zijn gelopen en ons bier op hebben is het alweer tijd voor de tweede helft. Tijd om te verplaatsen naar de Q-Side voor het tweede deel van de wedstrijd.

De sfeer is nog steeds gespannen. Supporters van GVVV zijn continu bezig met de supporters van Kozakken Boys. De mannen op de Q-Side daarentegen zijn druk bezig met het aanmoedigen van hun ploeg. Sportpark De Zwaaier is in extase als twintig minuten na rust de 2-1 op de borden staat. Rookpotten en fakkels worden ontstoken. Schoenen en t-shirts komen daardoor niet ongeschonden uit de strijd. De middelvingers en rukgebaren worden gemaakt naar het uitvak. Het is Kozakken Boys wat er vocaal boven uitsteekt. Alle liederen worden steeds vaker overgenomen en zo hangt er een uitstekende sfeer op het sportpark. De liederen als ”DOVO is de club van Veenendaal” en ”waar is dat doekkie nou?” kunnen niet ontbreken. GVVV zet daar wat nitraten richting het thuisvak tegenover. GVVV probeert, met de nadruk op probeert, uit te breken maar tot een echte confrontatie komt het niet meer. De wedstrijd gaat door en de sfeer zit er goed in. GVVV kan geen vuist meer maken in Werkendam. Het feest in Werkendam is compleet als de 3-1 valt. De supporters van Kozakken Boys zijn door het dollen heen en wederom ontbreekt het vuurwerk niet. De spelers vieren het doelpunt met de supporters op de Q-Side. Alles lijkt erop dat deze voorsprong vanavond niet meer weggegeven wordt. Na het doelpunt is het geen seconden meer stil. Zelfs een heuse pogo passeert de revue. Als de scheidsrechter voor het laatst fluit is de eerste stap voor handhaving gezet. Voor de laatste keer worden de rode rookpotten ontstoken en worden de spelers bedankt. Samen worden nog wat liederen gezongen en verlaten de spelers het veld. De Q-side wordt bedankt voor de uitnodiging en gastvrijheid en ik vervolg mijn weg richting huis. Het was al met al een heerlijk voetbalavondje in Werkendam. In de auto richting de snelweg passeert de ene na de andere ME bus ons. De Tweede Divisie leeft in Nederland!