Nederland – Belgie

25 September 2022, Johan Cruijff ArenA

Het publiek bij wedstrijden van het Nederlands elftal staat al jarenlang slecht bekend onder menig voetbalsupporter. Volwassen mannen en vrouwen verkleden zich alsof het carnaval is en gaan als wortel, klomp of kaasblok naar het stadion. Supporters van verschillende clubs hebben zich verenigd om daar verandering in te brengen. Onder de naam Dutch Fanatics gaan zij de uitdaging aan om dit stereotype te veranderen. Tijd om dat van dichtbij mee te maken tijdens deze interland.

De dag begint al op tijd. Op een prachtige zomerdag vertrek ik per trein naar Amsterdam toe. Omdat de zon heerlijk schijnt is er niets beter dan op het terras al wat biertjes weg te tikken alvorens naar het stadion te gaan. In de binnenstad vinden we een terras met in de buurt veel Belgen en Nederlanders. Vriendschappelijk gaat het er aan toe en iedereen mengt met elkaar. Vriendelijk wordt het bier opgedronken en vertrekken we op tijd naar het stadion toe.

Per trein komen we aan bij Bijlmer ArenA. Een oranje gloed aan supporters stroomt de trein uit op weg naar één van de vele restaurantjes. Snel nog wat vette hap op de maag voordat het vloeibare goud weer naar binnen mag stromen in het stadion. De ArenA is sinds de opening van het stadion een echt voetbalstadion geworden. En dat het Nederlands elftal hier haar meeste wedstrijden speelt heeft vooral te maken met de goede omstandigheden voor de bobo’s.

De Dutch Fanatics doen gedurende de wedstrijd hun best. Her en der staan er groepjes die ook mee willen, maar het Hup Holland Hup en Holland klap klap overstemt het helaas. Daarbij komt ook dat de verklede supporters het liefst willen zitten en waar de fanatiekere het liefst willen staan. Zo ontstaat er kort een onderonsje tussen een aantal supporters. Stewards lossen het al snel op door een lijn te trekken vanaf hier staan en vanaf hier zitten.

De wedstrijd overigens was weinig aan en eindigde in 1-0 door een doelpunt van Van Dijk. Hopelijk timmeren deze fanatiekere gasten snel aan de weg waarmee de klompen, kazen en wortels naar de achtergrond verhuizen.