Nederland – Polen

11 juni 2022, Stadion Feijenoord

Ruim tweehonderdduizend Polen wonen er in Nederland. Ze zullen vanavond niet allemaal in De Kuip zitten, maar veel zullen het er wel zijn denk ik. Als we Rotterdam binnen rijden staan er genoeg Poolse auto’s in de file. Een Nederlander en Pool kan je goed van elkaar onderscheiden. Je ziet veel oranje wortels en clowns, de Polen daarentegen dragen de kleuren van hun landen op een normale manier. Vanavond is een avond om te kijken hoe de groep Dutch Fanatics zich laat zien. Zij nemen initiatief om van het clown imago af te komen.

Sinds de start op social media volg ik de Dutch Fanatics. Het idee om een laagdrempelige groep te zijn zonder stempel vind ik een goed initiatief. Al jaren verbazen veel voetbalsupporters zich over de clowns en zij willen dit veranderen. Dat zal niet in een jaar veranderd zijn dus het wordt er één van de lange adem. De thuiswedstrijd tegen Polen willen zij zichzelf laten zien in het stadion. In de wijk Feijenoord parkeer ik de auto en met een goed gevoel stap ik uit. De wandeling naar De Kuip vanuit deze wijk is altijd een mooie. Via het Stadionviaduct heb je een prachtig zicht op Stadion Feijenoord, zoals het echt heet. Hier lopen al veel Poolse supporters en mijn gevoel krijgt gelijk. Ze zijn er vanavond en met veel. De één is nog nuchter, maar over het algemeen hebben ze allemaal een slok op en lopen ze niet meer recht. Bij de ingang om vak T te betreden is het rustig. Als de zakken zijn gevuld met munten en de handen met bier wordt de tribune opgezocht. We zien dat het op de vakken R, S en T druk is. De staantribune op de Gerard Meijer tribune staat vol. Na goed zoeken en wat doorschuiven vinden we nog een plekje op de staantribune. Er hangt een goede sfeer in het stadion en alles verloopt gemoedelijk. Overal zitten Polen en Nederlanders door elkaar heen, maar dat levert geen problemen op. Als de welbekende spelerstunnel open gaat en de laatste beats door de speakers knallen is het tijd voor voetbal.

Bij opkomst wordt in het uitvak vuurwerk afgestoken. De Polen zijn vandaag niet de enige met pyro. Boven ons wordt een doek met Dutch Fanatics getoond met enkele vlaggen en bandieri’s. Daarna worden de oranje rookpotten ontstoken en stijgt de rook op vanaf de Gerard Meijer Tribune. De Dutch Fanatics laten zich vanaf hun beste kant zien. Het Poolse publiek is vanaf het begin fanatiek en overstemmen de Nederlanders met enig regelmaat. De standaard liedjes bij het Nederlands elftal passeren de revue, maar meer is het helaas niet. Bij de Polen wisselt het zich af en zingt iedereen uit volle borst mee. Dat heeft effect op de spelers van Polen, want binnen twintig minuten komen zij op een 0-1 voorsprong. Ik schat dat een man of twintig- á vijfentwintigduizend op springt en juicht. De Nederlanders hebben op zowel het veld als op de tribune niets te vertellen. Het voetbal is ook niet om aan te gluren en Nederland kan geen potten breken. Op de tribunes denken een hoop jongens van een jaar of achtien dat het stoer is om een aantal Polen uit te dagen. Continu worden middelvingers en rukgebaren gemaakt. Vooralsnog blijft het daarbij en de Poolse supporters lachen alleen maar. Gelukkig fluit de scheidsrechter voor rust. Tijd voor een donderspeech van Van Gaal om nog iets van deze avond te maken

De tweede helft begint voor Nederland slecht. Vier minuten na rust komen de Polen op een 0-2 voorsprong. Wederom worden op tribunes Polen uitgedaagd na het doelpunt, maar het blijft rustig. Ze maken met het gezang alleen maar meer sfeer. Doordat Nederland met 0-2 achterstaat is het tijd voor de Dutch Fanatics te laten zien dat zij er ook zijn. Omdat de meeste Nederlanders stil zijn, winnen hun liederen aan volume. Even later scoort Nederland de aansluitingstreffer. Dat is het startschot voor de Nederlandse voetbalschool. Snel na dit doelpunt knalt Dumfries ook de gelijkmaker tegen de touwen. Dat doelpunt is voor een aantal jongeren tijd om de Polen weer uit te dagen en bier naar ze te gooien. Nou zijn deze Polen ook niet vies van een potje bier gooien en vliegen de liters over en weer. Een aantal Polen probeert de boel te sussen en dat lukt. Tot de negentigste hebben beide landen kansen om een doelpunt te maken, maar geen bal vliegt erin. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd krijgt Nederland door toedoen van de VAR een strafschop. Het is dé mogelijkheid voor Depay om de winnende te maken, maar hij faalt. Vreugde en teleurstelling zitten op centimeters afstand van elkaar in het stadion. Het is één van de laatste momenten van vanavond. De scheidsrechter blaast voor de laatste keer op zijn fluit en Nederland laat voor het eerst deze Nations League campagne punten liggen. Onderweg naar de uitgang krijgen we veel handen van Polen en laten ze zich van hun beste kant zien. Het contrast is groot met de Nederlandse ”jongetjes” die het stoer vonden om Polen uit te dagen. Zowel tegen België als tegen Nederland hebben de Poolse supporters een goede indruk op mij achtergelaten. Dat geldt ook voor de Dutch Fanatics. Met oog op het EK 2024 in Duitsland en de ontwikkeling van die groep van dichtbij mee te maken zal dit niet mijn laatste wedstrijd zijn van het Nederlands elftal.