PEC Zwolle – De Graafschap

7 Augustus 2022, MAC³PARK Stadion

Vers terug uit Duitsland van een DFB Pokal trip staat de volgende pot alweer op het programma. De Keuken Kampioen Divisie staat op het punt van beginnen. De Keuken Kampioen Divisie heeft ook dit jaar weer veel ploegen die de ambitie hebben om te promoveren. Vorig jaar zijn met Willem II, Heracles Almelo en PEC Zwolle drie Eredivisie ploegen gedegradeerd. Met ADO Den Haag, Almere City, De Graafschap, FC Eindhoven, NAC, Roda JC en VVV-Venlo al op het tweede niveau belooft het dit jaar ook weer spektakel te worden.

MAC³PARK Stadion

Er staat een heerlijke zondag voor de boeg. Met om kwart over twaalf PEC Zwolle – De Graafschap en aansluitend een festival. Met laatstgenoemde in het vooruitzicht besluit ik met de auto naar Zwolle te gaan. De rit duurt anderhalf uur en de airco in de auto doet zijn werk goed. Het is een prachtige zomerdag, maar de zonnebrand heb ik thuis gelaten. Met het de tempratuur op twintig graden kom ik aan bij het MAC³PARK Stadion. Ik parkeer de auto in een grasveld naast het stadion, steek de weg over en begroet één van m’n maten. Het MAC³PARK Stadion heeft sinds de bouw een mooie metamorfose ondergaan. Sjoerd Mossou heeft er in zijn serie Ontdek de Eredivisie aandacht aan besteed en vooral de muurschilderingen in het stadion zijn fantastisch.

Sfeeracties

De belangen vandaag zijn meteen groot. Beide clubs hebben de ambitie om te promoveren en zoals hierboven al genoemd zijn zij niet de enige. Het seizoen beginnen met een overwinning betekent meteen dat de sfeer er goed in zit. Met de brandende zon op onze huid en een beker bier in de rechterhand mag er snel gevoetbald worden. Als de spelers het veld betreden pakken supportersgroepen uit met een sfeeractie. Die van PEC Zwolle met een spandoek waarop de naam van de stad staat. De Graafschap met een tekst ‘’Promotie, vastberaden ons doel te bereiken.’’ Afgebeeld met een vijftal spelers die vandaag in de selectie zitten.

De wedstrijd

PEC Zwolle heeft het meeste balbezit, maar De Graafschap krijgt de grootste kansen. Langzamerhand kantelt de wedstrijd en krijgt ook PEC Zwolle mogelijkheden op een doelpunt. In minuut vierendertig valt ook het eerste doelpunt vandaag. Thomas van den Belt leg de bal in het netje en zo komt PEC Zwolle op slag van rust met 1-0 voor. Wij staan ondertussen weg te branden. The Lobster & Ox in Eindhoven kan ons inmiddels al op serveren als kreeft. Als de scheids fluit voor rust vluchten we even naar één van de horeca punten. Even de schaduw op zoeken en afkoelen voordat de tweede helft begint.

In de tweede helft krijgen we hetzelfde spelbeeld te zien. Het balbezit is voor PEC Zwolle en De Graafschap kan geen potten breken. Niet met de lange bal en vooral niet met verzorgd veldspel. Als we op de helft zitten van de tweede helft besluit Adrie Poldervaart in te grijpen. Één van de wissels is Charlison Benschop die in de ploeg komt. En dat dat een juiste beslissing is bewijst hij nog geen tien minuten later. Hij zet De Graafschap weer naast PEC Zwolle, maar er zijn nog twintig minuten te spelen.

De minuten strijken voorbij, maar tot kansen komen beide ploegen niet meer. Totdat daar opeens Apostolos Vellios is. De nieuwe spits van PEC Zwolle die vandaag nog geen bal geraakt heeft zet nu de 2-1 op het scoreboard. Langzaam tikken de minuten voorbij, maar De Graafschap creëert niets meer. Zwaar bevochten haalt PEC Zwolle de eerste overwinning van het seizoen binnen. De eerste drie punten zijn er, maar het spel zal een stuk beter moeten aan de kant van Dick Schreuder. Ik vertrek snel huiswaarts omdat er nog wat hakken en te beuken valt vanavond.