TOP Oss – Helmond Sport

12 november 2021, Frans Heesen Stadion

Al maandenlang zijn voetbalsupporters weer welkom in stadions. Echter is er een hoop twijfel ontstaan of dat morgen ook nog zo zal zijn. Vanavond om 19:00 is er wederom een corona persconferentie van Mark Rutte en Hugo De Jonge. En wat blijkt? Vanaf zaterdag 13 november is er geen publiek meer toegestaan langs de sportvelden. Dat is zowel op professioneelniveau als amateurniveau.

Nadat ik net herstelt ben van corona grijp ik direct mijn telefoon. Ik open de app Futbology om te kijken of ik vanavond nog op een tribune in Nederland kan zitten. En gelukkig, dicht bij huis, biedt TOP Oss – Helmond Sport uitkomst.

Op tijd reis ik af naar het Frans Heesen Stadion. Na de auto geparkeerd te hebben loop ik richting het stadion. Na wat rond gelopen te hebben rond het stadion volgt het hoogtepunt van de avond. Na een inval in het supportershome staat er een linie ME voor de korte zijde. Niemand kan naar binnen, een aantal mensen zijn al binnen en supporters die in het supportershome waren mogen niet meer naar binnen. Naderhand blijkt volgens het Brabants Dagblad dat er een ernstige dreiging was en tijdens de wedstrijd er ook gedoe was tussen beide supportersgroepen. Beide zijn volgens mij niet het geval.

Enkele minuten voor de aftrap wordt de korte zijde vrijgegeven. Iedere TOP supporter die de moeite heeft genomen vanavond kan naar binnen. Snel vind ik een plekje voor mijn spandoek ‘Football without fans is nothing’. Binnen wordt duidelijk dat ruim 1100 supporters de kou trotseren. Onder deze supporters ben ik niet de enige groundhopper. Links en rechts hoor ik ook een aantal Duitsers en Belgen die deze pot ook op de lijst hadden staan.

Tijdens de aftrap komt er wat vuurwerk van de tribunes wat ook het enige vuurwerk is vanavond. De wedstrijd is erg matig echter weerhoudt dat de supporters er niet van om alsnog sfeer te creƫren. Van beide kanten wordt er bijzonder slecht gevoetbald en na negentig minuten staat de brilstand op het bord. De spelers bedanken de supporters en gaan naar binnen. Ik kijk nog eens om me heen, pak mijn spandoek en loop richting mijn auto met de gedachte dat dit waarschijnlijk mijn laatste wedstrijd, dit jaar, in Nederland was.

Bij het schrijven van dit artikel blijkt dat dit een van de laatste wedstrijden met supporters was in 2021.