Valencia CF – Elche CF

11 december 2021, Estadio Mestalla

Op de laatste avond van mijn trip naar Polen wordt de keuze gemaakt om meteen een volgende reis te plannen. Vast staat dat het goedkoopste vliegticket gekozen wordt voor het weekend van tien tot dertien december. Na het controleren van Google Flights valt de keuze op Valencia. Bij mij gaat direct een lampje branden. Valencia staat bij mij bekent om Valencia CF en Estadio Mestalla. Nog voor het bevestigen van mijn vliegticket zie ik dat Valencia op zaterdagavond thuis speelt tegen respectievelijk Elche CF.

Zaterdagochtend word ik wakker in een zonovergoten Valencia. Alles ziet er naar uit dat dit een prachtige dag wordt voor een pot voetbal. Om half zeven vanavond trappen Valencia CF en Elche CF af in het oude Mestalla. Na een uitgebreide lunch in de wijk Mestalla valt het nog niet op dat op vijf minuten lopen een wedstrijd wordt gevoetbald. Zodra we de hoofdstraat bereiken die richting het stadion gaat volgt de mensenmassa.

Aangekomen bij het stadion kijk ik m’n ogen uit. Het stadion ligt tussen de hoge flats en valt vanuit de verte niet op. Het eerste wat me opvalt is de grote spandoeken van alle prijzen en oude spelers. Ik loop een aantal rondjes om het stadion en zie het stadion op sommige plekken al van binnen. Op het plein Plaza Del Valencia Club Futbol bereiden supporters van beide ploegen zich voor op de wedstrijd. De zin om mijn eerste stappen te zetten in Estadio Mestalla wordt per minuut groter. Bij het café La Corona koop ik een biertje om op mijn eigen manier naar de wedstrijd toe te lezen. Na het drinken van een biertje en de aanschaf van een sjaal is het tijd om naar binnen te gaan.

Binnenkomen is niet moeilijk. Via één van de ingangen van de sur tribune wordt het kaartje gescand en dat is het. Ik ben binnen in een stadion die bij iedere groundhopper wel op de bucketlist staat of heeft gestaan. Via het trappenstelsel, het lopen op beton en gewapend staal komen we op onze plek. Op vak 374 zit ik op de eerste rij. Het geeft een prachtig zicht over het veld, de hoofdtribune met het enige dak erop en de enorme este tribune. Het nadeel van op de eerste rij zitten in dit vak? Met mijn lengte is het moeilijk om mijn benen tussen het stoeltje en de sponsorboarding te krijgen, maar dat neem ik vanavond voor lief.

Op de tribunes is er vanavond aandacht voor Peter Lim. Volgens de supporters is Peter Lim de reden waarom Valencia CF financieel en sportief de afgrond in glijdt. Ook een aantal uitspraken van de vermogende man uit Singapore vallen niet goed bij de supporters. Vanavond zal er tweemaal een actie zijn om te laten blijken dat Peter Lim moet vertrekken uit Valencia. Buiten het stadion is aan iedere supporter, zowel uit- als thuissupporters een flyer gegeven met de tekst ”Lim Go Home”. De bedoeling is om deze in de eerste en tweede helft omhoog te houden in minuut negentien en vierenzestig.

Na negentien minuten gespeeld te hebben kleur het stadion geel van de flyers. Iedereen houdt zijn flyer omhoog waarop staat ”Lim Go Home”. Ook wordt er nog iets in het Spaans gezongen waar niet iedereen blij mee is. Zo hoor ik een Spanjaard achter mij zeggen: ”Er zijn nog kinderen bij vanavond”. Het geeft wel een prachtig beeld. Als één achter de club en het statement is duidelijk.

Er is vanavond ook nog Nederlandse inbreng op het veld. Jasper Cillissen verdedigt het doel van de thuisclub. En het is deze Jasper Cillissen die na ruim twintig minuten een lange bal op Guedes geeft. Na een prachtige actie schiet hij de bal binnen in de verre hoek. 1-0. Verder is het de eerste helft erg tam. Een klein groepje supporters probeert sfeer in Mestalla te krijgen, een orkestband zweept het publiek soms op en het voetballend vermogen van de thuisploeg is ook niet je van het. Mijn aandacht gaat vooral uit naar het iconische stadion waar ik ben.

De tweede helft is het vooral spanning wat de wedstrijd leuk maakt. Elche CF probeert een gelijkmaker te forceren, maar Valencia CF houdt vooralsnog stand. Voor Elche CF, op het moment van spelen zeventiende in La Liga, zou het geweldig zijn om hier resultaat te boeken. En na lang genoeg werken, forceren en de lange bal hanteren is het Boyé die vanuit een corner de 1-1 op het scoreboard zet. Een kwartier voor tijd is het gelijk. Bij Elche CF gaan ze uit hun dak en de bank veert op. In Mestalla zie ik rechts bovenin een uitvak uit hun plaat gaan. Het zijn prachtige beelden voor een laagvlieger die in Mestalla resultaat kan boeken.

Valencia CF dringt het laatste kwartier aan om met een overwinning van het veld te gaan. Vlak voor tijd is het Piccini die de 2-1 tegen de touwen ramt. Meteen wordt er een extra verdediger binnen de lijnen gebracht om niets meer weg te geven. Echter is het Jasper Cillissen die de drie punten uiteindelijk echt veiligstelt. Met een fantastische redding achter de doellijn haalt hij de bal van de lijn. De corner die hier uit volgt zorgt voor geen gevaar. Valencia CF kan hierdoor drie punten bijschrijven en kruipt langzaam richting de plekken die recht geven op Europees voetbal.

Na het laatste fluitsignaal wacht ik totdat Mestalla helemaal leeg is om nog een paar foto’s te schieten. Bij het zoeken van een uitgang zie ik een vrije doorgang naar het veld. Het is helaas meneer agent die net de hoek op komt lopen vanaf het veld en mij de doorgang blokkeert. Een kleine souvenir van de heilige grasmat was te mooi om waar te zijn. Ik laat Mestalla achter mij met de gedachte dat ik ooit nog eens terug kom in Valencia. Het is voor iedereen die voetbal en een historische stad hoog in het vaandel hebben staan een aanrader.