Willem II – Heracles Almelo

7 Mei 2022, Koning Willem II Stadion

Een dag eerder bezocht ik Helmond Sport – FC Den Bosch. Dat was grotendeels heerlijk in de zon voetbal kijken met de nodige pyro. Vanavond staat voor mij Willem II – Heracles Almelo op het programma. Het lijkt de laatste strohalm voor Willem II te zijn om directe degradatie te ontlopen. Heracles Almelo daarentegen lijkt veilig. Tijd voor een heerlijk voetbalavondje in Tilburg met hopelijk het nodige vuurwerk.

Om naar Willem II te gaan hoef ik niet lang te rijden. Na twintig minuten in de auto gezeten te hebben parkeer ik de auto op het naastgelegen industrieterrein. Na zo’n tien minuten lopen kom ik bij de hoofdingang van het stadion. Op het voorplein staat sinds 2017 het standbeeld van Willem II-icoon Jan van Roessel. Aan de linkerkant van de hoofdingang bevindt zich het supporterscafé van Willem II, d’n Beitel. Het is er heerlijk druk vandaag en dat mag ook wel. De zon schijnt heerlijk en het is een belangrijke pot vanavond voor de Kruikenzeikers. Als ik langs het café loop richting de Kingside valt me direct op dat er iets georganiseerd is voor vanavond. Wat is op dat momenten nog een raadsel maar daar zal ik snel genoeg achter komen. Via ingang G loop ik het vak op waar ik vanavond zit.

Als ik de tribune op loop valt meteen op dat bij drie kwart van het stadion touwen gespannen zijn voor de tribunes. Touwen vanaf de reclameboarding tot boven aan het dak. Op de eerste rij ligt een handgemaakt spandoek. Respect voor alle supporters die daar tijd en energie in gestoken hebben. Ruim voor de aftrap knallen de beukende beats uit de speakers. Alles wijst erop dat het één grote chaos wordt tijdens bij opkomst. Als het laatste nummer afgespeeld wordt klinkt het Tilburg schijt aan iedereen. De MC zweept het thuispubliek op en iedereen is er klaar voor.

Tientallen supporters werken zich in het zweet en hijsen de drie spandoeken omhoog. Ter ere van het 125-jarig bestaan staat de geschiedenis van Willem II geverfd op de spandoeken. Omdat ik achter één van de spandoeken zit valt er voor mij niet te zien wat er in de rest van het stadion gebeurd. Naast mij staat iemand die al snel deelt hoe spectaculair het is. Als de spandoeken weer naar beneden gaan worden er armen op mijn schouders gelegd. Binnen enkele seconden staat iedereen in het stadion te springen en klinkt er in grote getale En we zijn voor niemand bang. De sfeer zit er direct goed in. Het goed gevulde uitvak van Heracles komt er niet boven uit. Als binnen een kwartier oud Feyenoorder Wessel Dammers de bal binnen schiet is iedereen door het dolle heen. Opnieuw staan we schouder aan schouder in het stadion. Als we net klaar zijn met springen gebeurd iets waar niet veel mensen rekening mee hadden gehouden. Willem II maakt de tweede van de avond en mensen vallen rijen naar voren. Binnen twintig minuten tijd staat de thuisploeg met 2-0 voor en lijkt niets erop dat Heracles vanavond ook maar iets van een rol van betekenis gaat spelen. De sfeer in het Koning Willem II stadion blijft de hele eerste helft goed. Alleen al op het gebied van supporters en sfeeracties is Willem II een club die thuishoort in de Eredivisie. Als de scheids voor de laatste keer op zijn fluit blaast is het rust. De storm die vanavond Willem II heeft gaat liggen voor vijftien minuten.

De tweede helft speelt Willem II met de steun van de Kingside in haar rug. Het zijn belangrijke vijfenveerting minuten voor de Kruikenzeikers om directe degradatie te ontlopen. Hoe langer de tweede helft duurt des te meer tussenstanden en uitslagen komen binnen van de concurrentie. Omdat Heracles Almelo geen offensief meer op de mat kan leggen lukt het Willem II zonder moeite om de voorsprong van twee doelpunten vast te houden. Tegen het einde van de wedstrijd komen er steeds meer uitslagen en tussenstanden binnen in het Koning Willem II stadion. Helaas voor de thuisploeg pakken alle concurrenten punten. Sparta en Fortuna Sitard winnen respectievelijk uit bij FC Groningen en FC Twente en PEC Zwolle pakt een puntje. Gelukkig geeft niemand daar vanavond iets om. Na het laatste fluitsignaal is het één groot feest in Tilburg. Een orgasme van vreugde galmt door het stadion. Iedereen springt nog een keer op En we zijn voor niemand bang en de spelers worden bedankt en toegezongen. Heel veel supporters hebben het gevoel dat degradatie ontlopen kan worden. Als de spelers ons gepasseerd zijn verlaat ik het stadion. Overal zie ik lachende en trotse mensen, hun avond kan niet meer stuk.

Bij het schrijven van dit artikel is Willem II gedegradeerd naar de Keuken Kampioen Divisie. Dat betekent dat de derby tussen Willem II en NAC weer terug is.