AGOVV – sp Teuge

11 juni 2022, Sportpark Berg en Bos

Sportpark Berg & Bos is één van die pareltjes waar een stadion midden in de natuur ligt. Reden genoeg voor mij om deze een tijd geleden op mijn lijst te zetten. Aan het einde van het seizoen kom ik erachter dat AGOVV de play-offs speelt voor promotie naar de tweede klasse. De eerste wedstrijd van de play-offs spelen ze in de kwartfinale thuis tegen sp Teuge. Op een prachtige zomerdag reis ik af naar Apeldoorn om de mannen van trainer Gerrit Brouwer aan het werk te zien.

Met een fototoestel in de tas vertrek ik naar Apeldoorn. Als ik anderhalf uur gereden heb rij ik Apeldoorn binnen. De weg waar ik op rij wordt omringd door bomen. Aan de linkerkant van de weg ligt het stadion, maar door de dicht begroeide bomen valt daar niets van te zien. Ik rij nog een stuk verder om de wandeling naar het stadion bewust mee te maken. De auto parkeer ik in de wijk naast het stadion. Vanaf hier ben ik niet de enige die naar het stadion wandelt. Steeds meer plukjes mensen komen uit de straten en zo vormen we een stoet richting het stadion. Een voordeel aan voetbal kijken op lagere niveau is dat je vaker kans maakt op een hardcopy ticket. Zo ook hier in Apeldoorn. Het kaartje koop ik aan de enige kassa die ze hebben. Ik krijg een hardcopy ticket mee met nummer 398. Achter mij krijgt iemand nummer 399 en hij zegt meteen: ”Het is lang geleden dat het zo druk geweest is.” Bevestigend zegt de meneer achter de kassa dat dat klopt. Via de weg achter de Klaas Jan Huntelaar tribune kom ik bij het stadion uit.

De oude hoofdtribune, ontworpen in 1924, staat vier overeind. De tribune met monumentale status heeft een mooie geschiedenis. Bijna honderd jaar geleden is de tribune ontworpen door stadsarchitect Gerrit de Zeeuw. In 2012 werd de tribune gesloten door de gemeente Apeldoorn. De reden hiervoor was de Aziatische boktor. Het beestje had de tribune zodanig aangetast dat instorting dreigde. Een metalen noodconstructie hield de tribune overeind. Via subsidie en een crowdfundingactie werd genoeg geld opgehaald waardoor de tribune gerenoveerd kon worden. In 2016 is de tribune weer in gebruik genomen met een openingswedstrijd tegen het RTL Sterrenteam. Vandaag nemen vooral vijftigplussers plaats op de hoofdtribune. Op de rest van de tribunes zitten plukjes supporters verspreid over het hele stadion.

Als de spelers het ku(n)tgras betreden knallen de supporters van sp Teuge een salute cake de lucht in en de jongere kern ontsteken wat fakkels. Het is helaas geen startschot voor meer vuurwerk. Wat betreft de sfeer zal het vandaag van de uitsupporters moeten komen. De supporters van AGOVV zijn erg rustig en ik vraag me aan het begin van de wedstrijd af of dat heel de wedstrijd zo zal blijven. Op het veld zet de thuisploeg haar tegenstander meteen onder druk. Het duurt ook geen vijf minuten voordat de 1-0 op het bord staat. De supporters van de thuisploeg zijn voor het eerst te horen tijdens het juichen. Na het doelpunt loop ik vanuit de lange zijde naar de hoofdtribune om daar een kijkje te nemen. De hoofdtribune ziet er geweldig uit. Het is een prachtig sprookje om te bedenken dat hier betaald voetbal is gespeeld. Dat dit stadion nog steeds in trek is bij vickers valt mij op als ik een aantal mensen actief foto’s zie maken van de tribunes en stoeltjes. Alles wijst erop dat het vinckers zijn. Vanaf de hoofdtribune zie ik ook dat AGOVV blijft domineren en op een 2-0 voorsprong komt. Lam geslagen houdt sp Teuge de stand zoals die is tot dat de scheids fluit voor rust.

De rust is voorbij en AGOVV gaat door waar het de eerste helft mee bezig was. Dominant voetballen en sp Teuge geen moment het gevoel geven dat er ook maar iets te halen valt. Een deel van de tweede helft zie ik vanuit het uitvak. Het kleine uitvak, waar stickers te vinden zijn van FC Den Bosch, Almere City en De Graafschop, bevat nog altijd een kraampje voor de catering. De prijslijst die er hangt moet van jaren geleden zijn, want voor die prijzen krijg je tegenwoordig bar weinig in een stadion. Ik loop over de lange zijde weer naar de Klaas Jan Huntelaar tribune. Dan besluiten de supporters van sp Teuge nog wat rookpotten te ontsteken. Achter het doel van hun keeper stijgt de groene rook de bossen in. Als vlak voor tijd ook de 3-0 binnen geschoten wordt is het voor sp Teuge definitief afgelopen. Daarop volgend besluiten de uitsupporters nog wat nitraten af te steken. De speaker is hier niet van gediend en moet een aantal keer vragen of ze hiermee willen stoppen. Dat vuurwerk was ook de laatste actie van de wedstrijd. AGOVV gaat door in de play-offs en houdt het sprookje levend om te promoveren.

Een aantal weken later is AGOVV gepromoveerd naar de tweede klasse.