De Graafschap – NAC

9 September 2022, De Vijverberg

Deze ontmoeting tussen De Graafschap en NAC stond al een tijdje gepland. Daags voor de wedstrijd krijg ik bericht of ik ook als fotograaf naar de wedstrijd kan komen. Bij opkomst staat er bij beide supportersgroepen een sfeeractie gepland. Lang hoef ik niet na te denken en dus gaat de camera weer mee. Vanuit vroeger dacht ik dat deze clubs een vriendschappelijke band met elkaar hadden. Echter blijkt vandaag het tegendeel waar te zijn.

Voorbereidingen

Op Instagram volg ik al langere tijd supportersgroepen van verschillende clubs. Ondanks dat ik een Feyenoord supporter ben volg ik ook groepen als Hoekie-E, Q-Side Werkendam, Dutchfanatics en Utrecht Ultras 19. Onder de gevolgde accounts zit ook Fr0nt76. Deze groep NAC supporters bestaan sinds 2015 onder deze naam. Als ik één van hun verhalen open zie ik dat ze bezig zijn met de voorbereiding voor een spandoek voor De Graafschap uit. Wat is nog niet zichtbaar, maar dat de kleur geel er in voorkomt is wel duidelijk. Ook wordt aan iedereen gevraagd om een geel shirt te dragen en vanzelfsprekend wordt daar gehoor aan gegeven.

Bij De Graafschap is bij binnenkomst te zien dat er een spandoek op de grond ligt. Klaar om het doek omhoog te hijsen. Een aantal minuten voor de aftrap gaat er een zwart zeil over een deel van de tribune heen. Menig supporter weet dan hoelaat het is. Ook dit keer komen er een aantal supporters met een bivakmuts onder het zeil vandaan. Ze nemen hun positie in op de tribune en dan is het tijd voor vuurwerk.

No pyro no party

Als de spelers het veld betreden is in het uitvak een groot doek zichtbaar met Yellow army on the move. Naast de tekst staan twee ratten ieder gewapend met een geweer. Daarnaast zijn er tal van gele vlaggen te zien. Het duurt dan ook niet lang voordat de gele rook op stijgt uit het uitvak. Bij De Graafschap pakken ze ook fantastisch uit. Achter het doel verschijnt het een doek met de tekst huis in brand. De uitspraak verwijst naar een uitspraak van trainer Adrie Poldervaart voorafgaand aan het seizoen. Boven het doek zijn tientallen fakkels te zien en komt trainer Adrie Poldervaart omhoog. Gewapend in brandweer kledij en een helm met de tekst KNVB Maffia. Als alle fakkels gedoofd zijn volgt een doek met sein brand meester.

Als één supporter van NAC bekogeld wordt met bier slaat de vlam eventjes in de pan. Over en weer wordt er met bier gegooid. Al snel wordt het laatst beschikbare vuurwerk ook nog richting het uitvak gegooid. Zo vliegt een stroboscoop en een fakkel richting het uitvak. Na wat uitdagen en het rammen tegen de plexiglazen is de rust al snel weer terug. Tijd voor de wedstrijd en tijd voor De Graafschap om voor het eerst in lange tijd weer eens een thuisoverwinning te pakken.

De Graafschap onwaardig

De sfeer zit er meteen goed in. Een trommel, megafoon en veel blauw bij De Graafschap en een Engelse manier van aanmoedigen bij NAC. Doordat het op de tribunes goed gaat vergeet ik met enig regelmaal dat het voetbal niet goed is. Op slag van rust zijn het de Brabanders die op voorsprong komen. Dolle vreugde bij NAC en één supporter klimt in de netten van het uitvak. Direct volgen er liters bier richting deze gozer. NAC supporters kennende zou hij het niet erg gevonden hebben.

Na de rust gaan beide ploegen verder waar ze in de eerste helft mee waren begonnen. Vooral de lange bal hanteren en tot uitgespeelde kansen komt het niet echt. Het is De Graafschap onwaardig waar ze staan gezien de achterban die ze hebben. In de slotfase wordt het pompen of verzuipen om toch nog een punt uit het vuur te slepen. En dan valt de bal uiteindelijk toch een keer goed. In de 87ste minuut valt de bal binnen en is een nederlaag voorkomen. Als de scheids voor de laatste keer fluit is er vooral zichtbare teleurstelling bij de thuisploeg en op de tribunes. Weer geen overwinning voor de Superboeren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 × 3 =