USV Hercules – Ter Leede

13 Augustus 2022, Sportpark Voordorp

Het is hartje zomer op een zaterdagmiddag. Op deze middag met vijfendertig graden liggen de meeste bij het zwembad. Ik maak mezelf zo gek dat ik toch maar voetbal ga kijken. Dit seizoen is mijn idee om iedere ronde een bekerwedstrijd te kijken. Dat dit idee niet haalbaar is blijkt een aantal weken later omdat ik in oktober op vakantie ga. Helaas zal ik de eerste ronde moeten missen. Toch vertrek ik naar Utrecht voor de ontmoeting tussen USV Hercules en Ter Leede.

USV Hercules

In de eerste kwalificatieronde van de TOTO KNVB Beker kan ik kiezen uit een zestal wedstrijden. Twee van deze wedstrijden zullen gespeeld worden op een veld met natuurgras, dus al snel vallen er vier wedstrijden af. Daarna is het kiezen tussen Staphorst en USV Hercules. Omdat USV Hercules op nog geen uur rijden is, kies ik voor USV Hercules. USV Hercules is de oudste vereniging van Nederland, dus zo gek ik die keuze ook niet. De thuisclub speelt in de Derde Divisie net als Ter Leede. Favoriet voor de overwinning vandaag is USV Hercules. Zij verloren vorig jaar op krankzinnige wijze promotie naar de Tweede Divisie.

De wedstrijd

Het is verschrikkelijk warm als ik aankom op Sportpark Voordorp. Er zijn weinig toeschouwers aanwezig en dat verbaasd me niet. Iedereen zoekt zoveel mogelijk schaduw op, maar een paar zongenieters staan toch lekker te vertoeven in de zon. De spelers zullen vandaag moeten lijden in deze hitte. Bij opkomst vandaag geen sfeeractie, maar handjesklap op de maat van het clublied.

USV Hercules begint goed aan de wedstrijd en krijg direct grote kansen. Het duurt toch zestien minuten voordat de 1-0 op het bord staat. En dat is niet gek want Ter Leede heeft niets in te brengen. Toch is het zeven minuten later uit het niets 1-1. Dan is het aftasten van beide ploegen. Toch lijkt de 2-1 eerder te vallen, dan de 1-2. Vlak voor rust krijgt USV Hercules een penalty. Een doorgebroken speler wordt neergehaald waardoor Ter Leede ook nog eens met tien man verder moet. De penalty wordt onberispelijk tegen de touwen geschoten. Met een 2-1 stand gaan de spelers rusten en is het tijd voor supporters om vocht bij te tanken. Na de rust gaat USV Hercules furieus van start en dat betaalt zich uit. In dertien minuten tijd worden drie goals gescoord en is het 5-1.

Ik neem snel afscheid van Sportpark Voordorp en zoek de airco op. De kans dat ik hier dit seizoen nog terugkom acht ik niet groot. De volgende kwalificatieronde speelt USV Hercules uit bij Excelsior Maassluis.