Derry City – Shelbourne FC

21 Oktober 2022, Ryan McBride Brandywell Stadium

Een tien daagse vakantie in Noord-Ierland. Met een gehuurde auto trekken we door het land heen. Van Belfast via de noord- en oostkust op naar Derry. Laatstgenoemde is een aanrader voor iedereen. Bij het binnen rijden van Derry voel je meteen dat hier vreselijke dingen zijn gebeurd. Als we er even later achter komen dat we ook nog eens in de wijk Bogside slapen is het plaatje bijna compleet. Want om het plaatje compleet te maken wordt er ook in Derry gevoetbald!

Derry City

In Derry voetbalt Derry City. Een Noord-Ierse voetbalclub die uitkomt in de Ierse competitie. De club werd in 1928 opgericht en speelde aanvankelijk in de Noord-Ierse competitie. Na de Tweede Wereldoorlog was de club behoorlijk succesvol, maar het stadion van de club lag in een katholieke wijk en dat botste vaak met de protestantse clubs uit het land. Na verloop van tijd weigerden clubs nog naar Derry te komen omdat het ook niet veilig was wegens de IRA. De club werd gedwongen om in het stadion van Coleraine te spelen vanaf 1969 en trok zich in 1973 uit de competitie terug.

De club speelde enkele jaren niet en vroeg daarna asiel aan in Ierland maar werd elk jaar geweigerd om toe te treden tot de competitie. Na enkele succesvolle wedstrijden tegen clubs als Shamrock Rovers, Dundalk FC en St. Patrick’s Athletic werd de club uiteindelijk toegelaten op voorwaarde dat de Noord-Ierse voetbalbond geen bezwaren maakte en de FIFA geen sanctie zou opleggen. De club werd in 1985 toegelaten tot de First Division en promoveerde in 1987 naar de Premier Division. Tot op de dag van vandaag speelt Derry City in de Ierse competitie.

The Troubles in Derry

De Troubles in Derry was een periode van politiek en religieus geweld in Noord-Ierland tussen de late jaren 60 en het begin van de jaren 2000. Het conflict begon als een strijd tussen de protestantse Unionisten, die Ierland als onderdeel van het Verenigd Koninkrijk wilden houden, en de katholieke Nationalisten, die een verenigd Ierland bepleitten. Dit conflict escaleerde in gewelddadige confrontaties tussen de politie en de bevolking, terrorisme en burgerlijke onrust. Het bloedigste incident in Derry vond plaats op 30 januari 1972, bekend als Bloody Sunday, waarbij 14 burgerprotesten door het Britse leger werden gedood. Uiteindelijk leidde het Good Friday Agreement van 1998 tot een vredesakkoord en een einde aan de Troubles.

Na de Troubles is Derry, ook bekend als Londonderry, geleidelijk aan op weg gegaan naar herstel en verbetering. Er is gewerkt aan het herstel van de samenleving en het versterken van de economie en er zijn inspanningen gedaan om het verleden achter zich te laten en samen te werken aan een betere toekomst. Het verleden laten voor wat het is, is onmogelijk. Op iedere hoek van de straat zijn objecten terug te vinden over verwonde of vermoorde mensen. Derry wordt nu gezien als een belangrijk centrum van cultuur en erfgoed, de oprichting van de opmerkelijke muurkunst, de opwaardering van de historische haven en het bevorderen van toerisme.

Matchday

In de al eerder genoemde Ierse competitie staat Derry City – Shelbourne FC op het programma. Derry City draait op het moment van spelen bovenin mee en doet nadrukkelijk mee voor het kampioenschap. De nummer één, Shamrock Rovers, is ook dit jaar weer favoriet voor de titel. Shelbourne FC uit Dublin komt op bezoek. Vanuit onze B&B lopen we naar het stadion toe. Een wandeling van ongeveer twintig minuten. Onderweg naar het stadion komen we door een aantal buurten waar ik ’s nachts alleen niet zou willen lopen. Al snel krijg ik het gevoel dat iedereen hier op zijn hoede is. Gelukkig zien we al snel de lichtmasten van het Ryan McBride Brandywell Stadium. Buiten het stadion is veel graffiti te zien over de toekomst en het verleden achter zich laten. Zowel over de club als over The Troubles.

Het Ryan McBride Brandywell Stadium heeft een hoofdtribune voor de bobo’s met een bar waar bier geschonken wordt. Aan de overkant op de lange zijde staat nog een tribune met een ietwat apart ronding. Deze ronding is ontstaan toen het stadion gebruikt werd voor hondenraces. Als we het stadion binnenkomen koop ik als eerste een sjaaltje van Derry City. Die is al snel in de pocket voor de verzameling. Als ik af wil rekenen hoort de groundsman dat wij hier niet uit de buurt komen. Al snel raken we aan de praat en is hij zichtbaar verrast dat we uit Nederland komen. Hij stelt de vraag willen jullie een biertje drinken en daar zeggen wij uiteraard geen nee tegen. Voor de wedstrijd vermaken we ons in de bar op de hoofdtribune.

De wedstrijd

Als de wedstrijd op het punt staat van beginnen vertrekken we naar ons vak. We hebben een kaartje gekocht voor de tribune met die rare ronding. Wat we niet wisten is dat heel veel plekken daar gereserveerd zijn voor seizoenkaarthouders. Daardoor belanden we naast het uitvak en zien we de wedstrijd niet vanuit de beste hoek. Naast ons zitten nog een aantal Nederlanders. Waarschijnlijk ook even een vinck zetten in het interessante Derry. Gelukkig voor ons zien we de eerste helft niet veel. Het is vooral kick and rush met zo af en toe een moment van écht voetballen. Dat laatste hoef je natuurlijk ook niet te verwachten in de Ierse competitie. Gelukkig is het rust en verplaatsen wij ons weer naar de bar voor een koude versnapering.

In de rust maken we de keuze om de tweede helft op de hoofdtribune te kijken. Op die manier zien we meer van de wedstrijd en zitten we wat lekkerder. Die keuze pakt niet verkeerd uit want het wordt zowaar een Iers doelpunten festijn en zien we beter voetbal dan de eerste helft. Derry City dringt aan op de openingstreffer, maar twintig minuten voor tijd is het juist Shelbourne FC die op een 0-1 voorsprong komen. De tientallen Ieren die aanwezig zijn laten van zich horen. Zij zijn vocaal de hele wedstrijd te horen en doen goed hun best er wat van te maken. Iedereen om ons heen begint te morren omdat er werd verwacht dat Derry City hier wel even zou winnen. Helaas voor hen zit er meer dan een punt niet in. Zeven minuten voor tijd wordt het 1-1 maar de is opluchting groot.

In de minuten die de officials er nog bij tellen kunnen beide ploegen niet meer scoren en blijft de stand 1-1. Als de scheids voor het laatst op zijn fluit blaast en het veld verlaat is hij de pispaal. Onder begeleiding van stewards verlaat de beste man het veld. De spelers en trainer worden bedankt voor het behaalde punt. Wij zeggen nog een keer gedag tegen de groundsman en bedanken hem voor zijn gastvrijheid. Zonder verwachtingen naar een wedstrijd gaan in Verenigd Koninkrijk opent met enig regelmaat deuren voor je.